پرسشنامه هویت شغلی دیلاس

پرسشنامه هویت شغلی بر اساس مدل مارسیا برای تعیین وضعیت هویت شغلی طراحی شده است. این پرسشنامه برای اولین بار توسط دیلاس و جرنگین در سال ۱۹۸۱ طراحی و اعتباریابی شد. این پرسشنامه آزمودنی را در پنج وضعیت هویتی قرار می‌دهد که عبارت‌اند از هویت شغلی موفق، هویت شغلی زودرس، هویت شغلی دیررس و هویت شغلی مغشوش.

رایگان

شرایط تحلیل تست:

  • تحلیل و بررسی پرسشنامه به همراه یک جلسه مشاوره و کوچینگ یک ساعته با مشاوران متخصص انجام خواهد شد.
  • هزینه تحلیل تست به مبلغ پانصد هزار تومان می باشد.
  • پس از انجام تست برای تحلیل نسبت به رزرو وقت اقدام فرمایید.
در حال بارگذاری ...

تعریف مفهومی پرسشنامه هویت شغلی

پرسشنامه استاندارد هویت شغلی به شناخت واضح و پایدار اهداف شغلی، علائق، شخصیت، توانایی‌ها و عملیاتی کردن آن شناخته می‌شود (هالند، ۱۹۹۷، ترجمه حسینیان و یزدی، ۱۳۷۶).

هویت شغلی مغشوش

این وضعیت ویژه افرادی است که خود را به طور جدی درگیر اکتشاف و سنجش شغلی نمی‌کنند و تعهداتی به ارزش‌ها و اهداف شغلی نشان نمی‌دهند (شهرآرای و عیدی، ۱۳۸۱).

تعریف عملیاتی پرسشنامه هویت شغلی

هویت شغلی نمره‌ای است که افراد از طریق پرسشنامه وضعیت‌های هویت شغلی دیلاس به دست می‌آورند. این پرسشنامه افراد را در چهار وضعیت موفق، دیررس، زودرس و مغشوش طبقه‌بندی می‌کند (مورگان و نس، ۲۰۰۵، به نقل از خاص محمدی، ۱۳۸۶).

مولفه‌های پرسشنامه هویت شغلی

منابع سوالات: هویت شغلی دیلاس و جرنگین؛ ۱۹۸۱، سوالات 1-34.

هویت شغلی چیست؟

هویت عبارت است از چیستى و هویت در مورد انسان و نوجوان این است که بداند کیست، چیست، چه راهی را در زندگی در پیش رو دارد و به کجا می‌خواهد برود. انسان در دوره کودکی به این مفاهیم زیاد نمی‌اندیشد. او مسافر زندگی است بدون آنکه به مبدأ و منتهای راهی که می‌رود فکر کند. کودک دبستانی در مورد خود و محیط خود حساسیت زیادی نشان نمی‌دهد. برای او در این زمینه سوال‌های زیادی مطرح نمی‌شود. ولی نوجوان در مورد خود حساس می‌شود. گویی این مسافر از خواب برخاسته است و در مورد راهی که می‌رود به پرس‌وجو می‌پردازد. من کیستم؟ اطرافیان من کیستند؟ چرا اطرافیان من این گونه‌اند و چرا به گونه دیگری نیستند؟ به کجا می‌روم؟ چرا باید به جایی که دیگران برایم در نظر گرفته‌اند بروم؟ چرا نباید هدفی دیگر در زندگی داشته باشم؟ این سوال‌ها توسط نوجوان مطرح می‌شود و از این طریق در جستجوی یافتن راه خویش در زندگی است و تا وقتی آن را نیابد دچار آشفتگی نقش خواهد بود.

نتیجه‌گیری

پرسشنامه هویت شغلی ابزار مناسبی برای سنجش وضعیت هویتی افراد است. این ابزار به روانشناسان و مشاوران کمک می‌کند تا با شناخت دقیق وضعیت هویتی افراد، راهکارهای مناسبی برای بهبود وضعیت شغلی و هویتی آنان ارائه دهند. استفاده از این پرسشنامه می‌تواند به افراد کمک کند تا با شناخت بهتر خود و اهدافشان، مسیر شغلی موفق‌تری را طی کنند.